Güçlü Bir Hafıza için Nasıl Beslenmelisin?

Eğer unutkan olduğunu düşünüyorsan, bu duruma uyku eksikliği, genetik faktörler, fiziksel aktivite düzeyi, yaşam tarzı ve çevresel faktörler neden olabilir. 
Ancak, diyetin de beyin sağlığında önemli rol oynadığı bir gerçektir.

Hafıza ve beyin fonksiyonlarını artırmak için en iyi menü, beyne kan akışını teşvik edecek bir beslenme düzenidir. Yapılan son çalışmalarda Akdeniz tazı beslenmenin, yaşlanmaya karşı daha iyi bir bilişsel fonksiyon, bellek ve uyanıklık için destekleyici olduğunu savunuyor.

Beslenme rutinine  bazı gıdaları ekleyerek de beyin sağlığını geliştirebilirsin.

Sebze yemeyi ihmal etmemelisin! 
  • Özellikle turpgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve lahana gibi sebzelerden yeterli miktarda tüketmek, hafızayı geliştirmenizde yardımcı olabilir. 
  • Salatalarında lahana kullan ve sandviçlerini hazırlarken yeşillik miktarını iki katına çıkart; ayrıca brokoli, öğle ve akşam yemekleri için harika bir seçenek olacaktır.

Çilek ve kiraz gibi kırmızı meyveler tüketmelisin! 
  • Böğürtlen, yaban mersini, kiraz ve koyu kırmızı meyveler, hafıza için beyin fonksiyonlarını artırabilmektedir. 
  • Antosiyaniler ve diğer flavonoidler açısından zengin kaynaktırlar. 
  • Mevsimine göre kurutulmuş olarak da tüketebilirsin. 
  • Bir aperatif olarak tahıllarla birleştirebilir, tatlılara veya keklere ekleyebilirsin.

Yeterli miktarda omega-3 yağ asitleri almalısın! 
  • İyi beyin sağlığı için, omega-3, yağ asitleri, özellikle DHA sağlıklı genç erişkinlerde hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir. 
  • DHA beyinde en fazla bulunan yağ asididir. 
  • Bu durum kanda ne kadar yüksek seviyede DHA varsa, beyinin o derece daha verimli çalışacağını gösteriyor. 
  • Deniz ürünleri, yosun ve somon, mavi yüzgeçli orkinos, sardalya ve ringa gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır. 
  • Maksimum lezzet ve sağlık için ızgara, fırın ve buğulama tercih etmelisin. 
  • Omega-3 yağ asitleri takviyesi için balık yağı, deniz yosunu ve mikro alglerden faydalanabilirsin. 


Cevizi öğünlerine ekle! 
  • Kalp sağlığı için faydası bilinen cevizin, beyin sağlığı için de hafızayı destekleyici etkisi bilinmektedir. 
  • Ara öğünlerinde birkaç tane cevizi yoğurt ve tahılın yanında veya salatalarla ve haşlanmış sebzelerle birlikte tüket. 
  • Tüm bu besinlerin beyin sağlığının yanında kalp ve diğer bütün vücut sistemleri içinde etkisi önemlidir. 
  • Mucizevi bir zaman içinde olmasa da uzun vadede tükettiğinde, bir süre sonra, anahtarlarının nerde olduğunu daha kolay hatırladığını fark edeceksin. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar